niedziela, 20 stycznia 2013

Świderki z sosem carbonara. Z cyklu 30 minut w kuchni.

Lubię wszelkie makarony i uważam, że są ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Śmietanowy sos carbonara z makaronem ugotowanym al'dente stanowi bardzo szybki i bardzo syty pomysł na obiad. To danie powstało w dosłownie 20 minut, kiedy to nie miałam pomysłu na to coby tu ugotować, żeby nie było to ani nudne, ani trudne, ani pracochłonne. Polecam zwłaszcza osobom, które praktykują spaghetti z proszku, po tym przepisie z pewnością do tego nie wrócicie;)


Składniki (dla 4-5 głodnych  osób):
  • 500 gram makaronu świderki
  • 500-600 gram boczku wędzonego (można użyć parzonego)
  • 300 g śmietany 18% lub 30% (ja częściej używam 18%), można również użyć serka mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gram sera żółtego lub parmezanu
  • natka pietruszki (u mnie suszona)
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al'dente. 
  2. Usunąć skórę z boczku, pokroić go w kostkę, ze skóry wytopić na rozgrzanej patelni tłuszcz, wrzucić boczek, smażyć aż do wytopienia całego tłuszczu. (przy tłustych mięsach nie powinno się stosować dodatkowego tłuszczu do smażenia)
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, smażyć do zarumienienia.
  4. Jajka i śmietanę ze sobą wymieszać i wlać na patelnię.
  5. Przyprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
  6. Pod koniec dodać ser i mieszać aż do rozpuszczenia.
  7. Makaron wymieszać z sosem i podawać (zawsze mieszam w dużym garnku).

*Gdy ktoś posiada dużą i głęboką patelnię lub wok, po kroku trzecim dodajemy makaron i dalej postępujemy zgodnie z wytycznymi (od kroku 4 do 5).



Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!