środa, 30 stycznia 2013

Risotto z grzybami suszonymi.

Lubię ryż w każdej postaci. Próbowałam już praktycznie jego każdy rodzaj. Risotto to bardzo ciekawa potrawa, która jest przygotowywana ze specjalnej odmiany o okrągłych ziarnach - arborio. Ta odmiana idealnie wchłania sos i wspaniale się skleja tworząc aksamitną konsystencję, czego nie uzyskamy stosując inny rodzaj ryżu. Smakuje również tym, którzy kręcą nosem, jeśli słyszą słowo "ryż". Nie jest to może najzdrowsza potrawa i najmniej kaloryczna, jednakże na zimową porę jak znalazł. Risotto najlepszą konsystencję uzyskuje tuż po przygotowaniu, także jest to kolejna potrawa, która będzie bardziej smakowała przyrządzona w domu, tuż przed podaniem.



Składniki (dla 4 osób):
  • 300 g ryżu o okrągłych ziarnach (arborio)
  • spora garść suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok 1-1,5 l bulionu warzywnego (w zależności od jakości ryżu możemy użyć mniej lub więcej bulionu)
  • 1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
  • 50 g masła (82% tłuszczu)
  • 50 g parmezanu (można zastąpić zwykłą goudą)
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
  1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, na co najmniej 15 minut. Odsączyć zachowując wodę. Jeśli grzyby są duże, pociąć na mniejsze paski.
  2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej patelni.
  3. Do cebuli i czosnku wsypać ryż. Smażyć, uważnie mieszając, aż wchłonie cały tłuszcz i stanie się szklisty (około 5 minut).
  4. Wlać  1/2 szklanki wina, uważając przy tym, ponieważ patelnia jest bardzo rozgrzana i płyn będzie mocno "bulgotał". Jak ryż wchłonie całe wino, stopniowo dolewać wodę z moczenia grzybów i bulion w małych porcjach (bulion powinien być przynajmniej bardzo ciepły, aby różnica temperatur nie zahartowała ryżu). Należy bardzo dokładnie mieszać, ponieważ ryż będzie się stawał bardzo kleisty i bardzo łatwo go przypalić.
  5. Gdy ryż uzyska ulubioną przez nas konsystencje (po około 10-15 minutach) dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
  6. Dodać natkę pietruszki i sok z cytryny.
  7. Pod koniec dodać starkowany na drobnych oczkach ser i wymieszać.
  8. Ewentualnie przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem wg uznania.
  9. Risotto idealnie pasuje jako dodatek do naszego obiadu lub jako samodzielne danie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!