wtorek, 15 stycznia 2013

Ryż z Lemon Rice Masala (Indyjski ryż cytrynowy)

Lemon Rice Masala to bardzo ciekawy i orientalny dodatek do potraw, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Dodaje ostrości i charakteru potrawom. Jest zdecydowany w smaku, ostry i w ciekawym żółtym kolorze. Chrupie dzięki zawartości orzechów. Orientalne przyprawy dodają mu oryginalności. Osobiście bardzo mi smakuje, także polecam do wypróbowania, nie tylko miłośnikom orientalnych smaków:)!



Składniki dla 4 osób:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmanti
  • 1 łyżka liści curry
  • 3 cm papryczki chilli 
  • 1 łyżka przyprawy Lemon Rice Masala lub:

  • garść orzechów nerkowca lub ziemnych niesolonych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy czarnej (może być zwykła)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 cm papryczki chilli lub proszek chilli wedle uznania
  • sól
Opcjonalnie:
  • szczypta asafetydy
  • natka świeżej kolendry
  • urad dal (black gram) 

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W zależności od gatunku ryżu i jego wilgotności na 1 szklankę ryżu należy użyć 1-1,75 szklanki wody, przeważnie 1,2.
  2. Na rozgrzanej z oliwą patelni wrzucić liście curry, po minucie drobno pociętą papryczkę chilli  i pozostałe przyprawy. Smażyć około 1 minut, należy uważać, aby się nie przypaliły. Dodać ryż, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.
  3. Lemon rice Masala idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej:)! Np. do Jogurtowego kurczaka.

Rada: Jeśli użyjemy kieliszka do Martini podamy ryż w kształcie stożka, jest to ciekawa odmiana w codziennym serwowaniu potraw i interesująco prezentuje się na talerzu:)! Kieliszek należy przepłukać zimną wodą, następnie nałożyć do niego ryż i wygładzić. Na kieliszek położyć talerz na którym będziemy serwować, następnie zdecydowanym ruchem odwrócić i zdjąć kieliszek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!