Lemon Rice Masala to bardzo ciekawy i orientalny dodatek do potraw, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Dodaje ostrości i charakteru potrawom. Jest zdecydowany w smaku, ostry i w ciekawym żółtym kolorze. Chrupie dzięki zawartości orzechów. Orientalne przyprawy dodają mu oryginalności. Osobiście bardzo mi smakuje, także polecam do wypróbowania, nie tylko miłośnikom orientalnych smaków:)!
Składniki dla 4 osób:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu basmanti
- 1 łyżka liści curry
- 3 cm papryczki chilli
- 1 łyżka przyprawy Lemon Rice Masala lub:
- garść orzechów nerkowca lub ziemnych niesolonych
- 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy czarnej (może być zwykła)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 cm papryczki chilli lub proszek chilli wedle uznania
- sól
- szczypta asafetydy
- natka świeżej kolendry
- urad dal (black gram)
Przygotowanie:
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W zależności od gatunku ryżu i jego wilgotności na 1 szklankę ryżu należy użyć 1-1,75 szklanki wody, przeważnie 1,2.
- Na rozgrzanej z oliwą patelni wrzucić liście curry, po minucie drobno pociętą papryczkę chilli i pozostałe przyprawy. Smażyć około 1 minut, należy uważać, aby się nie przypaliły. Dodać ryż, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.
- Lemon rice Masala idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej:)! Np. do Jogurtowego kurczaka.
Rada: Jeśli użyjemy kieliszka do Martini podamy ryż w kształcie stożka, jest to ciekawa odmiana w codziennym serwowaniu potraw i interesująco prezentuje się na talerzu:)! Kieliszek należy przepłukać zimną wodą, następnie nałożyć do niego ryż i wygładzić. Na kieliszek położyć talerz na którym będziemy serwować, następnie zdecydowanym ruchem odwrócić i zdjąć kieliszek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!