wtorek, 12 lutego 2013

Roladki z piersi kurczaka z suszonymi grzybami ( a'la zrazy)

W zimie często tęsknimy za zapachami, które kojarzą nam się z cieplejszymi porami roku. Jednak dzięki naturalnemu procesowi suszenia, możemy w szybki i niezawodny sposób znaleźć się w lesie i przypomnieć sobie jak to na początku jesieni chodziliśmy po lesie w poszukiwaniu tego leśnego runa:) Sama grzybów nie zbieram, bo jeszcze nie dane mi było poznać wszystkich jadalnych (więcej niż raz) gatunków grzybów, jednak znam specjalistów, którzy to lubią;) - dzięki czemu przez cały rok mogę się cieszyć bogactwem smaku i zapachu leśnych grzybów. Zachęcam do wypróbowania łatwych i pysznych roladek z grzybami suszonymi, zwłaszcza wielbicieli zrazów:)!





Składniki (dla 4 osób):
  • 4 filety z kurczaka (czyli 2 podwójne piersi)
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 średnia cebula
  •  1 szklanka bulionu z kurczaka (doskonały sposób na spożytkowanie niedzielnego rosołu:))
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ok 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie grzyby gotujemy przez ok 15 minut, do momentu aż będą miękkie.
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  3. Grzyby odsączamy z wywaru (który zachowujemy) i drobno kroimy.
  4. Do garnka z wywarem grzybowym wlewamy bulion drobiowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę suszonego tymianku (nic nie stoi na przeszkodzie by użyć świeżego;)) i 1 łyżkę natki pietruszki. Dodajemy łyżkę śmietany (śmietanę warto uprzednio hartować dodając do niej gorący wywar i dokładnie mieszając, dzięki czemu unikniemy grudek śmietany w sosie). Gotujemy i odstawiamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy dalej, dokładnie mieszając przez ok 3-4 minuty aż smaki połączą się. Grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką natki pietruszki.
  6. Każdą pierś z kurczaka przekrawamy w poprzek, tak aby powstały dwa kotlety.
  7. Kotlety lekko nacieramy solą i pieprzem i rozbijamy na ok 0,5 cm grubości. Jeśli mamy więcej czasu, natarte solą i pieprzem kotlety odstawiamy na ok 20 minut do lodówki.
  8. Każdy rozbity kotlet smarujemy ok 1 łyżką nadzienia grzybowego. Zwijamy w roladkę (zaczynając od cieńszego i bardziej szpiczastego końca) i spinamy wykałaczkami, tak, aby nam się nie rozpadły podczas pieczenia.
  9. Roladki układamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym wywarem grzybowo-drobiowym.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 minut.
  11. Po tym czasie wywar przelewamy do garnka w celu przygotowania sosu. Dodajemy łyżkę masła (dzięki czemu sos będzie kremowy) i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaną w 1/3 szklanki wody. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Jeśli sos jest zbyt wodnisty można dodać troszkę więcej mąki ziemniaczanej lub pozwolić mu się zredukować.
  12. Roladki możemy podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką, dziś u mnie z buraczkami:)




Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!