wtorek, 5 lutego 2013

Pizza na cienkim spodzie (a'la włoska)

Zrobienie pizzy idealnej nie jest wcale tak łatwe, jakby się mogło wydawać. Istnieje wiele technik przygotowywania poszczególnych składników, które często się ze sobą kłócą. Ja osobiście wiele lat dochodziłam do perfekcji w przygotowaniu idealnej pizzy, olśniło mnie po wizycie w restauracji serwującej prawdziwą włoską pizze:) Stworzyłam coś, co w smaku bardzo przypominało idealną pizzę i było zdecydowanie tańsze w przygotowaniu:) Także zapraszam do wypróbowania i dzielenia się swoimi idealnymi przepisami na ciasto, może razem uda nam się stworzyć arcydzieło:)




Przepis na ciasto (około 6 placków 32 cm) 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  •  1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • ok 1/2 l ciepłej wody (ok 30st)
Wykonanie ciasta na pizze:
  1. Drożdże kruszymy w misce i rozgniatamy z cukrem. Odstawiamy na ok 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować - czyli się nam ładnie "napuszą".
  2. Do drożdży wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
  4. Mieszając mąkę łyżką stopniowo dolewamy ciepłą wodę, pod koniec wlewamy oliwę, całość dokładnie mieszamy łyżką.
  5. Następnie zagniatamy. Jeśli na pomysł zrobienie pizzy wpadliśmy tego samego dnia, to nasze zagniatanie powinno potrwać ok 15 minut, aby ciasto uzyskało odpowiednią elastyczność, jeśli wpadliśmy dzień wcześniej to wystarczy tylko do połączenia składników.
  6. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  7. Następnie ponownie zagnieść i wstawić do lodówki. Lub jeśli ugniataliśmy je 15 minut, można od razu wykorzystać, jednak nasza pizza będzie wtedy bardziej puszysta, niż oczekiwalibyśmy tego od pizzy włoskiej:)
  8. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, wtedy mamy pewność, że ciasto będzie nam się dobrze wałkowało i będzie chrupiące.

Przepis na sos do pizzy (ilość odpowiednia do ilości placków):
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 200g (oczywiście można robić na bazie świeżych pomidorów, na bazie pomidorów z puszki czy passaty)
  • ok 1,5 szklanki wody/bulionu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 średniej cebuli
  •  duża garść bazylii (ok 1 opakowanie standardowej wielkości)
  • 2 duże garście oregano (ok 2 opakowania standardowej wielkości)
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnych sosów)
  • sól i pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie sosu:
  1. Do średniej wielkości garnka (warto, żeby był trochę wyższy, bo sos podczas gotowania lubi "bulgotać" i pryskać) wlewamy bulion lub wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  2. Ząbki czosnku miażdżymy nożem i obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu.
  3. Cebulę i papryczkę chilli drobno kroimy i przekładamy do garnka.
  4. Chwilę gotujemy, aż zacznie bulgotać. Dodajemy zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne, w razie potrzeby dodajemy cukier.
  5. Pod koniec dodajemy 3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.
* Rada: aby z papryczki usunąć nasiona należy ją w całości kilkakrotnie zrolować na blacie, dzięki czemu papryka nam zmięknie i nasiona oderwą się od niej. Po obcięciu ogonka papryczki należy kilkakrotnie postukać nią o blat lub deskę do krojenia, aby wszystkie nasiona się z niej wysypały.

Przygotowanie pizzy:
  1. Urywamy kawałek ciasta wielkości pięści i rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto jest dość elastyczne, także jeśli ktoś nie uznaje wałkowania pizzy, może ją z powodzeniem porozciągać.
  2. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia pizzy, smarujemy ok 3 łyżkami sosu, aby placek był dokładnie nim przykryty.
  3. Na sos wykładamy starty żółty ser lub mozzarelle.
  4. Na ser ulubione dodatki. U mnie: salami, ser z niebieską pleśnią, mozzarella, trochę cebuli i świeżej rukoli:) - jeśli ktoś nie przepada za zdecydowanym smakiem rukoli warto po upieczeniu pizzy posypać ją rukolą i wsadzić na 1 minutę do piekarnika, wtedy rukola zyska bardziej delikatny smak. Warto wiedzieć, że prawdziwa włoska pizza to pizza z niewielką ilością składników, nie polecam z nimi przesadzać, bo pizza wyjdzie bardzo miękka. Pieczarki przed nałożeniem warto podsmażyć, żeby straciły wodę.
  5. Pizzę pieczemy ok 7-8 minut (pierwsza pizza będzie się piekła troszkę dłużej, przy kolejnych należy uważać) w piekarniku nagrzanym do maksimum ( u mnie 230st) na środkowej półce.



 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!