niedziela, 3 lutego 2013

Chicken Korma, czyli kokosowe curry z kurczaka

W pochmurne, długie niedzielne popołudnia nie ma nic lepszego na poprawę humoru od pysznego posiłku, który magicznym sposobem przeniesie nas w cieplejsze regiony świata. Kuchnia azjatycka ma tą zaletę, że jest bardzo prosta w wykonaniu, ciekawa w smaku i zawsze zaskakuje różnorodnością przypraw. Przepis na to danie wymyśliłam, kiedy to będąc w Londynie zajadałam się gotowymi indyjskimi sosami w fioletowych słoiczkach;) Sos smakuje o niebo lepiej od tego gotowego, a jego przygotowanie nie stwarza problemów i zajmuję chwilę dłużej niż bazując na gotowym sosie, także polecam:)!




Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 500-600 g filetów z kurczaka (u mnie dwa filety, czyli jedna podwójna pierś z kurczaka)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garście rodzynek
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chilli lub ok 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2-3 łyżki mieszanki przypraw curry (u mnie jedno opakowanie 20g) 
  • 1 łyżka utłuczonych ziaren kolendry
  • 200 g śmietanki kokosowej lub innej śmietany (18% lub 30%)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • łyżka świeżej natki kolendry (opcjonalnie, często mam problem z kupnem;))
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy do smażenia

Wykonanie:

  1. Przygotowując dania kuchni azjatyckiej bardzo ważne jest przygotowanie sobie wcześniej wszystkich składników, ponieważ potrawy te przygotowują się bardzo szybko i jeśli nie chcemy, aby obiad nam się przypalił, lepiej miejmy wszystko co potrzebne pod ręką;)
  2. Pierś umyć i dokładnie osuszyć, jeśli to konieczne to oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić w kostkę o wymiarach około 2x1 cm. Przełożyć do szklanej miski.
  3. Do kurczaka dodać 2 łyżki przyprawy curry (potem ew. możemy dodać więcej do sosu), 2 łyżki sosu sojowego i drobno pokrojony lub starkowany imbir, odstawić na 5 minut do lodówki.
  4. W międzyczasie pokroić cebulę i papryczkę chilli w drobną kostkę, czosnek poszatkować i zeszklić wszystko w głębokiej patelni na dużym ogniu na 2 łyżkach oleju kokosowego lub oliwy.
  5. Na patelnię, do cebuli i czosnku, dodać  pierś z kurczaka i dokładnie go obsmażyć ze wszystkich stron.
  6. Dodajemy 1 szklankę bulionu, 3 garście rodzynek, 6 łyżek wiórków kokosowych i 1 łyżkę utłuczonych ziaren kolendry, gotujemy około 3 minuty, do momentu aż część bulionu odparuje.
  7. Pod koniec gotowanie dodajemy śmietanę (warto dodać do niej ok 3 łyżki wrzącej wody i dokładnie wymieszać, aby ją zahartować - będziemy mieli pewność, że po dodaniu do gorącego sosu nam się nie zważy) i gotujemy przez około 3 minuty, aby wszystkie smaki się dokładnie połączyły. W razie konieczności możemy dodać cukier, sól, trochę curry i pieprz cayenne do smaku.
  8. Udekorować świeżą natką kolendry i podawać z ryżem basmanti.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!