Jestem fanką amerykańskiego "Master Chefa". Podobają mi się prowadzący, jak i formuła programu. Moim ulubieńcem jest oczywiście charyzmatyczny Pan Ramsay. Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką części jego książek i powolutku testuję umieszczone tam przepisy. Zgodnie z porą roku, czyli zimą, testuję raczej te potrawy, których składniki, są łatwo dostępne. Dlatego jeden z moich pierwszych wyborów padł na "duszoną czerwoną kapustę z jabłkami". Przepis trochę zmodyfikowałam, zawsze zmniejszam proporcje cukru i masła, które są w przepisach. Moim zdaniem kapusta i tak wychodzi bardzo syta i wystarczająco słodka. Jest idealnym dodatkiem do dziczyzny i czerwonego mięsa.
Składniki:
- ok 1 kg czerwonej kapusty (w oryginale 600g)
- 2 duże jabłka (w oryginale 1)
- 100 g masła (w oryginale 150g)
- 100 g cukru trzcinowego ( w oryginale 150 g cukru brązowego)
- 150 ml jabłkowego octu winnego lub klarownego octu winnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu (w oryginale 2 laski cynamonu)
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków (w oryginale 1/4 łyżeczki)
- ok 1 łyżeczka soli
- ok 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Piekarnik na samym początku należy rozgrzać do temperatury 180 st.
- Kapustę pokroić na ćwiartki i wykroić głąb. Drobno poszatkować.
- Jabłka obrać, wydrylować pokroić w plastry.
- Do naczynia żaroodpornego (używałam szklanego) włożyć masło, dodać cukier i ocet, wstawić na średni ogień i zagotować i uważnie mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodać cynamon, goździki, sól i pieprz.
- Do naczynia wrzucić kapustę i jabłka, dokładnie wymieszać.
- Przykryć szklaną pokrywką od naczynia lub jak w oryginale pomarszczonym i wilgotnym papierem pergaminowym, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Należy piec około 1h30min, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Co 30 minut, ostrożnie zdjąć pokrywkę i zamieszać dokładnie, aby kapusta się nie przypaliła. Używając papieru należy go ostrożnie zwilżyć, aby nie zaczął się palić. Przez ostatnie 15-20 min piec bez przykrycia (po około 7-10 min dokładnie zamieszać potrawę), aż sos uzyska konsystencję syropu.
- Podawać jako dodatek do dziczyzny i czerwonych mięs, z powodzeniem przechowuje się przez ok tydzień w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!