wtorek, 12 lutego 2013

Pikantna zupa brokułowa

W zimowe popołudnie, kiedy na dworze wieje i jest szaroburo, warto wprowadzić trochę koloru w nasze codzienne gotowanie. Pikantna zupa brokułowa jest bardzo syta i jedwabiście kremowa - dzięki purée ziemniaczanemu i ma właściwości bardzo rozgrzewające, co jest w zimie mile widziane - dzięki papryczce chilli. Jest prosta w wykonaniu, robi się praktycznie sama. My musimy tylko wrzucić kilka składników na ogień i cieszyć nasze oko  bulgocącym wywarem. Gotując zupę z podanych składników możemy się nią cieszyć  nawet dwa dni:)




Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 500g brokułu
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 średnich marchewek
  • 1 średnia marchewka pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • mały por
  • 1 cebula
  • 1 podłużna papryczka chilli
  • garść natki pietruszki (może być suszona)
  • 5 liści laurowych
  • ok 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kurkumy dla koloru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Ćwiartki kurczaka płuczemy dokładnie w zimnej wodzie i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować naszą zupę (garnek co najmniej 5 litrowy).
  2. Cebulę obieramy z łupin, nadziewamy na widelec lub nóż i opalamy nad gazem z każdej strony, aż pojawią się czarne plamki. Oczywiście możemy użyć profesjonalnego palnika:) Dodajemy do garnka.
  3. Marchewkę obieramy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą i kroimy na plastry o około 1 cm grubości.
  4. Seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i tarkujemy na grubych oczka, dodajemy do garnka.
  5. Por przekrawamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy na plasterki o ok 1/2 cm grubości. Dodajemy do reszty warzyw.
  6. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  7. Warzywa i kurczaka zalewamy zimną wodą, tak aby przykryła nasze składniki - około 3 litry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20-30 minut.
  8. W międzyczasie obieramy ziemniaki, przekrawamy na ćwiartki, płuczemy i zalewamy zimną wodą.
  9. Brokuł dzielimy na różyczki i odkładamy, korzeń obieramy (jeśli jest zdrewniały), kroimy na ok 1 cm plastry i dodajemy do ziemniaków.
  10. Ziemniaki i korzeń brokułu gotujemy do miękkości, odlewamy część wody (zostawiamy tyle, aby przykrywała ziemniaki) i blendujemy na gładką masę.
  11. Purée dodajemy do zupy, papryczkę chilli drobno kroimy i dorzucamy do garnka, przyprawiamy zupę solą i natką pietruszki, dodajemy łyżkę kurkumy.
  12. Różyczki brokułu dodajemy i gotujemy 5 minut. Zupa gotowa:)!
  13. Podawać posypaną świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki lub jak kto lubi z łyżką śmietany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!