poniedziałek, 11 marca 2013

Pierś kurczaka w sosie z pieczarkami i mascarpone

Uwielbiam pierś kurczaka w połączeniu z pieczarkami. A jak dodać do tego aromatycznego pora i pyszny, kremowy serek mascarpone, to wyjdzie danie poezja:) Jest delikatne w smaku, idealne dla dzieci i dla osób starszych, moja babcia była zachwycona:) Nie będę się długo rozpisywała, zapraszam po prostu do wypróbowania przepisu:)!



Składniki (dla 4-5 osób)
  • 500-600 g filetu z piersi kurczaka
  • ok 300-400 g pieczarek
  • zielona część pora
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka przyprawy "czubryca"
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mieszanki (suszona papryka, szczypiorek, natka pietruszki,oregano), u mnie w sklepie zielarskim występuje to pod nazwą "mieszanka do jaj"
  • sól, pieprz do smaku, ew. ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
  1. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do kurczaka.
  3. Paprykę, pozostałe zioła, przyprawy i łyżkę oliwy dodajemy do filetów, dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
  4. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w średnią kostkę. Pora myjemy pod bieżącą zimną wodą i kroimy w paski grubości ok 1 cm, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
  5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, smażymy ok 2 minuty, aż będzie szklista. Dodajemy pora, smażymy ok 2 minuty, aż zmieknie.
  6. Jak por zmięknie i woda lekko odparuje dorzucamy pieczarki i smażymy ok 3-4 minuty, aż pieczarki się lekko skurczą.
  7. Pierś z kurczaka dodajemy do warzyw, smażymy ok 5 minut, aż kurczak będzie z każdej strony "obgotowany".
  8. Dolewamy bulion drobiowy, dodajemy serek mascarpone, gotujemy do połączenia się smaków i aromatów ok 3-4 minuty. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. 
  9. Jeśli lubimy gęstsze sosy możemy dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie, która zagęści nam sos.
  10. Najlepiej smakuje z ryżem basmanti lub makaronem al'dente.

 
Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!