poniedziałek, 18 marca 2013

Prosty chleb pszenno-razowy

Gdy za oknem zimno i chmurno czasem nawet nie chce się wyjść do sklepu na zakupy. A pysznego, świeżego chleba nam się chce;) To jest właśnie taki awaryjny przepis, który nie wymaga od nas jakiś wcześniejszych przygotowań, ani to w formie zakwasu, ani w formie odstawiania na 12h;) Jest bardzo dobry, syty, mimo tego, że trochę się kruszy, bardzo długo zachowuje świeżość.




Składniki na 1 duży bochenek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 - 4  szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml ciepłej wody
  • 25 g miękkiego masła
  • 15g świeżych drożdży lub opakowanie 7g suchych drożdży

Wykonanie:
  1. Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na ok 15 minut, aż zaczną pracować.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski. Mąka pszenna razowa często ma otręby, dlatego po przesianiu dodajemy je z powrotem do mąki. 1/4 szklanki mąki razowej zostawić do ewentualnego podsypania ciasta.
  3. Do mąki dodajemy sól, masło, drożdże i wodę, najlepiej na początku wszystko połączyć za pomocą łyżki. Następnie wyrabiamy przez ok 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od rąk.
  4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryć folią. Po ok 10 minut ciasto uderzyć pięścią i delikatnie zagnieść. Czynność powtórzyć.
  5. Odstawić do podwojenia objętości.
  6. Następnie uformować bochenek - ciasto formujemy w kulę, jej brzegi zawijamy pod spód tak, aby uzyskać całkowicie gładką powierzchnię "na górze".
  7. Chleb umieszczamy na blaszce, czekamy do zwiększenia objętości, smarujemy bardzo delikatnie ciepłą wodą (najlepiej za pomocą dłoni) i posypujemy po wierzchu sezamem lub makiem.
  8. W piekarniku umieszczamy na samym dole żaroodporne naczynie wypełnione wodą (dzięki czemu przez pierwszy dzień będziemy się cieszyć chrupiącą skórką;)) i dobrze nagrzewamy piekarnik.
  9. Chleb pieczemy na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku w 230st przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy przez 15-20. Można sprawdzić za pomocą cienkiego drutu lub patyczka do szaszłyków, jak patyczek nie będzie oblepiony to chleb jest gotowy:)

Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!