poniedziałek, 18 marca 2013

Tort czekoladowy - najłatwiejszy:)!

Tort ten jest tortem, który pamiętam ze swego dzieciństwa. Oczywiście przepis przyswoiłam, zmieniałam już wielokrotnie, jednak dalej jest pyszny w tych różnych wariantach:) Jest to chyba mój ulubiony i najłatwiejszy do wykonania tort, dlatego dość często go robię. Czasem właśnie taki, najzwyklejszy, a czasem dodaje np. dodatkową warstwę, piekę czekoladowy biszkopt lub robię na jego podstawię roladę. Tort jest zdecydowanie wart uwagi, nie jest pracochłonny, nie jest bardzo słodki, składniki na jego wykonanie są łatwo dostępne i zaręczam, że smakuje wszystkim:)





Składniki na tort czterowarstwowy średnicy ok 28-30cm:

U mnie tort był pięcio-warstwowy, ale jak widać, zabrakło mi kremu na wykończenie góry i musiałam na szybko dorabiać;) Jeden biszkopt przekroiłam na trzy części a drugi na dwie. Jednak najlepiej wyjdzie jak jeden biszkopt przeoimy na dwie części, do czego zachęcam:)!
  • 2 biszkopty z przepisu
  • 4* 330 g śmietanki 30% lub 36%
  • 4 gorzkie czekolady ok 50-60% kakaa, nie więcej, bo ciasto będzie za gorzkie
  • ewentualnie śmietan-fix (usztywniacz do bitej śmietany)
  • ewentualnie śmietana do dekoracji, podane proporcje wystarczą na przełożenie i wyrównanie boków i góry.
  • ok 1/3 szklanki wódki do nasączania
  • ok 2/3 szklanki wody z cytryną do nasączania


Wykonanie:
  • Biszkopt upiec najlepiej 2 dni przed planowaną imprezą z tortem.
  • Krem przygotowujemy również 2 dni przed planowaną degustacją tortu.
  1. Śmietanę przelewamy do garnka o grubym dnie, czekoladę łamiemy na cząstki i wraz ze śmietaną gotujemy na małym ogniu - stale mieszając, do momentu, aż zaczną nam się pojawiać bąble.
  2. Krem odstawiamy do wystygnięcia, następnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki lub w inne zimne miejsce na conajmniej 12h.
  3. Na drugi dzień biszkopty przekrajamy na 4 blaty.
  4. Krem mieszamy, jeśli jest zbyt rzadki (co się czasem zdarza, wszystko zależy od jakości kremówki i czekolady), to na wolnych obrotach miksera miksujemy przez chwilę i dodajemy śmietanfix, do uzyskania sztywnej konsystencji. Możliwe, że trzeba użyć dwóch opakowań śmietan-fixu.
  5. Najbardziej solidny blat biszkoptu kładziemy na sam spód, dobrze nasączamy przygotowanym płynem (jeśli tort ma być dla dzieci można nasączyć samą wodą z cytryną), smarujemy ok 1/4 część kremu. I tak postępujemy z pozostałymi warstwami.
  6. Brzegi i górę wyrównujemy pozostałym kremem i dekorujemy wedle uznania.
  7. Odstawiamy na co najmniej 12h do lodówki, wtedy jest najsmaczniejszy:)



Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!