poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami

Czasami są takie dni, że jesteśmy zabiegani i nie chce nam się gotować. Ja ostatnio mam coraz więcej takich dni. Dużo spraw na głowie, tyle rzeczy trzeba załatwić, ogarnąć. A na pyszną zupę przyszła nam ochota. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na takie zabiegane dni. Zupę robi się błyskawicznie, nie brudzimy przy niej tony naczyń a smakuje wybornie, jakbyśmy włożyli w jej wykonanie masę pracy i pełno serca:) Jest syta i z pewnością sprosta wymaganiom domowników;) Wszystkim zabieganym i zapracowanym polecam wyborny krem z zielonego groszku, smakuje zaskakująco dobrze, zwłaszcza w towarzystwie domowych grzanek;)



Składniki (dla 4-6 osób):
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek (ok 10-15 cm) białej części pora
  • 2 średnie cebule
  • ok 500 gram zielonego groszku (użyłam groszek konserwowy, 1 dużą puszkę ok 540 z zalewą i 1 mniejszą puszkę ok 240gram z zalewą)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, marchewki oczyścić, pokroić w grubsze talarki, opłukać, zalać zimną wodą i zagotować.
  2. Cebulę obrać z łupin, pokroić w kostkę, pora opłukać zimną wodą, pokroić w talarki.
  3. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę razem z porem.
  4. Jak ziemniaki i marchewka zmiękną dodajemy pora i cebulę, bulion drobiowy, groszek razem z zalewą (jeśli używamy mrożony to należy dolać trochę wody). Gotujemy przez chwilę i blendujemy.
  5. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, natką pietruszki i pieprzem.
  6. Podajemy z domowymi grzankami:)!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!