czwartek, 28 marca 2013

Kasza jęczmienna z warzywami - idealny dodatek do obiadu!

Kasza jęczmienna jest, zdrowa, bardzo smaczna i dość często pomijana w naszym codziennym menu. Niepotrzebnie! Odpowiednio przyrządzona zachwyci wszystkich niejadków i na stałe zagości w Waszym menu. Przyrządzona z warzywami, w bulionie cebulowym, jest bardzo aromatyczna i nie można się jej oprzeć. Zachęcam do wprowadzenia kaszy na stałe do Waszej, niekonieczne Kapryśnej, kuchni;))!


 Składniki (dla 4 osób):
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 marchewka
  • 1 małą pietruszka
  • 1/8 selera korzeniowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 średnie cebule
  • 5 listków laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Cebule obrać z łupin, podprażyć nad ogniem lub w piekarniku, aż wierzchnia warstwa będzie gdzieniegdzie czarna. Ugotować w ok 1,5 litrze wody, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Gotować ok 15-20 minut, lub 7 minut w szybkowarze.
  2. Warzywa obrać, oczyścić, korzeń selera, pietruszkę i marchewką starkować na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm.
  3. Rozgrzać patelnie z dodatkiem oliwy, dodać warzywa, smażyć przez ok 5 minut stale mieszając, aż puszczą wodę i zacznie ona parować.
  4. Dodać kaszę i przez chwilę smażyć mieszając, aż wsiąknie wodę z warzyw.
  5. Stopniowo dodawać bulion cebulowy (po ok 1/2 szklanki, poczekać aż kasza wsiąknie bulion i następnie dodać kolejną porcję), możliwe, że trochę wywaru zostanie lub będzie za mało, w razie konieczności uzupełnić wodą. Kaszę gotować do momentu aż będzie miękka.
  6. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać zamiast ziemniaków do mięs lub potraktować jako oddzielne, wegetariańskie danie. Jest pyszna:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!