Dawno mnie tu nie było:) Jednak postaram się poprawić i w miarę systematycznie od następnego tygodnia dodawać nowe, ciekawe i łatwe potrawy;) Ostatnio jestem trochę zalatana, a to szukam pracy, a to szykuję się do przeprowadzki, a to robię jakieś zlecenie, które koleżanka mi podeśle w trosce o mój budżet;) No ale gotuję. W takim okresie są to zazwyczaj łatwe potrawy, albo te które już znam na wskroś, ponieważ chęć na eksperymentowanie przy milionie innych rzeczy na głowie jakoś mi przechodzi. Ale wciąż w wolnej chwili oglądam programy kulinarne, przeglądam książki i strony internetowe w poszukiwaniu inspiracji. Ostatnio zaciekawiło mnie użycie makreli, jako składnika dania obiadowego. Sama bardzo lubię makrelę, choć nie będę się upierała, że tak było zawsze;) Gusta smakowe mi się ciągle zmieniają i otwieram się na coraz to nowe smaki, czego nie żałuję i zachęcam wszystkich do tego, by dali znienawidzonym w dzieciństwie przez siebie potrawom drugą szansę. Makaron wyszedł nadspodziewanie smaczny! Zaskoczyło mnie to, ponieważ przy składnikach za kilka złotych, otrzymałam smaczny i pożywny obiad dla 3 osób:)
Składniki (porcja dla 3 osób):
- makrela wędzona (ok 300-400g)
- biała część pora ok 250g
- korzeń selera ok 250g
- makaron spaghetti z pszenicy durum (!) 300g
- jogurt typu greckiego 300g
- garść szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oliwy do smażenia
Przygotowanie:
- Makrelę obrać ze skóry, dokładnie oczyścić z ości.
- Makaron ugotować w 3 litrach leciutko osolonej wody wg przepisu na opakowaniu, tak by był al'dente (wtedy jest znacznie mniej tuczący i zdrowszy!)
- Por przekroić wzdłuż, opłukać zimną wodą, pokroić w plasterki. Seler dokładnie oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić por i seler, smażyć ok 5 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą wodę.
- Dodajemy makrelę, chwilę smażymy.
- Całość łączymy jogurtem greckim (dzięki temu, że jest lekko kwaskowaty nie ma potrzeby dodawania cytryny, jeśli użyjecie śmietany warto dodać dwie łyżki soku z cytryny:)), dodajemy sól, pieprz, szczypiorek - zostawiając 2 łyżki do dekoracji.
- Zgodnie z włoską szkołą sos łączymy z makaronem na patelni i od razu rozdzielamy na talerze. I gotowe! Pyszne danie w mniej niż 20 minut:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!