niedziela, 28 kwietnia 2013

Tajskie klopsiki

Kuchnia azjatycka ciągle mnie zadziwia i zaskakuje, mam mnóstwo przepisów, które chciałabym wypróbować. Kuchnia ta jest aromatyczna, dość zdrowa, korzysta z wielu warzyw i aromatycznych przypraw. Na te klopsiki natrafiłam przeglądając książkę o kuchni tajskiej. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym nie zrobiła tego po swojemu, także oryginalny przepis został przeze mnie dość zmieniony. Klopsiki są z chudego mięsa, także z powodzeniem nadadzą się na potrawę dla dzieci. Nie są mocno przyprawione, są delikatne w smaku i soczyste. Podane z sosem sojowym i olejem sezamowym smakują bardzo egzotycznie:) Polecam jako świetną alternatywę dla tego naszego "nudnego" drobiu;)




Składniki (dla 4 osób):

  • 350-400 g polędwiczek z kurczaka (można użyć po prostu filetu z kurczaka, ja akurat miałam polędwiczki;))
  • 1 łodyga selera naciowego drobno posiekanego
  • łyżka posiekanej drobno białe cebuli
  • 1 duże jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-6 łyżek sezamu
  • 3 łyżki dobrego (czyli naturalnie ważonego!) sosu sojowego + do polania wg uznania (ok 3-4 łyżki)
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku +odrobina do dekoracji
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Polędwiczki pokroić na kawałki ok 2 centymetrowe (przy filecie będzie to 2cm kostka).
  2. Rozgrzać wok lub dużą patelnię z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez ok 4-5 minut. Kurczaka przekładamy do malaksera.
  3. Do woka wrzucamy seler, cebulę i posiekany czosnek, przez chwilę smażymy, aby wydobyć wszystkie aromaty. gdy warzywa zmiękną i będą złociste przełożyć do malaksera.
  4. Kurczaka z warzywami dokładnie zmiksować.
  5. Do masy dodajemy jajko, sos sojowy, trochę pieprzu i jeśli to potrzebne to odrobinę soli. Jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać trochę więcej jajka.
  6. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  7. 3 łyżki sosu sojowego mieszamy z łyżką oleju sezamowego i polewamy tą miksturą nasze pulpeciki.
  8. Pulpeciki podajemy z ryżem basmanti, posypane szczypiorkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!