wtorek, 14 maja 2013

Kurczak Kung Pao (kurczak w sosie sojowym z orzechami ziemnymi)



Robi się już coraz cieplej, coraz bardziej czuć lato w powietrzu. Ludzie na balkonach łapią słońce wczytując się w książki. Ja wczytuję się w książkę opowiadającą o podróży kulinarnej w rejony azjatyckie. Jest tam też kilka przepisów, także jak przeczytam, to może niektóre wypróbuję, ponieważ kuchnię azjatycką darzę wielką sympatią. Bardzo chciałabym również tam pojechać, może do Tajlandii lub w podobne rejony Azji. Chciałabym skosztować tamtejszej kuchni, której jest pełno na ulicy i sama wychodzi nam naprzeciw. Nie trzeba szukać, aby spróbować nowych potraw, same pchają nam się w ręce:)

Jednak czy odważyłabym się spróbować wszystkiego? Sama nie wiem, zawsze myślałam, że jestem bardzo odważna i uwielbiam nowe smaki (przecież zawsze można elegancko splunąć w serwetkę niczym Magda Gessler;)) Jednak jak oglądałam wczoraj jak Chińczycy zajadają się surową i na dodatek żywą ośmiornicą to zwątpiłam w swoje siły i raczej o taki eksperyment bym się nie pokusiła. Dlatego póki co zostanę przy bardzo lubianym przeze mnie kurczaku. Także przedstawiam Wam kurczaka na sposób Chiński z orzeszkami ziemnymi (tak, uwielbiam orzechy, mimo iż na jednym połamał mi się niegdyś ząb;))




Składniki (porcja dla 3-4 osób):
  • 2 oczyszczone filety z piersi kurczaka

Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 duży wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos:
  • 100 ml białego wytrawnego wina (powinno być ryżowe, wszak to kuchnia azjatycka, jednakże jeszcze sobie nie zakupiłam;))
  • 2łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1  łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula




Wykonanie:

  •   Składniki marynaty połączyć ze sobą w większej misce. 

  • Kurczaka pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm) i wymieszać z marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.



  • Składniki sosu ze sobą połączyć i odstawić na chwilę. 




  • Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.


  • Orzechy ziemne uprażyć na gorącej patelni z dodatkiem łyżeczki oleju sezamowego, by się lekko zarumieniły (uwaga, robią to naprawdę szybko!)
  • Rozgrzać olej sezamowy z łyżką oleju roślinnego, smażyć kurczaka na złoty kolor (ok. 5 minut).
  • Następnie dodać paprykę i cebulę, smażyć przez chwilę aż warzywa zmiękną (ok. 2 minuty).
  •  Całość zalać sosem i smażyć przez ok. 3-4 minuty, tak by smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem.
  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody i dodać do kurczaka. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Pod sam koniec dodać orzechy i dokładnie wymieszać.

  • Podawać z ryżem basmati lub makaronem sojowym. Można udekorować szczypiorkiem.



Smacznego:)!

2 komentarze:

  1. jak już to ryżem basmati a nie basmanti :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że ktoś tak dokładnie czyta przepisy:) Dzięki za info o literówce, poprawiam;)!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!