czwartek, 31 stycznia 2013

Pulpeciki z sosem musztardowo-koperkowym.

Czasem będąc w Ikei każdy głodnieje i swoje kroki kieruje w stronę tamtejszej "restauracji". Moją ulubioną  "ikeową" potrawą są właśnie pulpeciki, w Ikei podawane z dżemem borówkowym. Dziś u mnie będzie trochę inna ich odsłona. Delikatne, pieczone pulpeciki z bardzo szybkim sosem musztardowo-koperkowym. Pulpeciki są delikatne w smaku, wyrazowi potrawie dodaje właśnie sos.



Składniki:
  • 500 g mielonego chudego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki koperku (może być świeży, mrożony, w ostateczności suszony)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżki musztardy delikatesowej (lub innej ulubionej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała marchewka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek zmiksować z 2 łyżkami śmietany (za pomocą blendera lub robota kuchennego).
  2. Miks cebulowy, bułkę tartą, 1 łyżkę koperku, sól i pieprz (wg uznania i w zależności od mięsa), dodać do mielonego.
  3. Całość wyrobić na gładką masę.
  4. Do zimnej wody dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, pocięty 1 ząbek czosnku, sól i pieprz. Zagotować.
  5. Do gotującej wody wrzucać uformowane pulpeciki (ręce maczamy w zimnej wodzie, następnie nabieramy 1 łyżeczkę masy mięsnej, delikatnie formujemy kulkę i pulpecik gotowy) i gotujemy do momentu wypłynięcia. Pulpeciki nie muszą się zupełnie ugotować, powinny jedynie zachować swój kształt przed włożeniem do piekarnika.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
  7. Pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15-20 minut, do momentu lekkiego zarumienienia.
  8. W trakcie pieczenia pulpetów, odlewamy 2 szklanki "wody" od gotowania pulpecików i przyrządzamy z niej nasz sos.
  9. Do 2 szklanek wody po gotowaniu pulpetów dodajemy musztardę i 3 łyżki koperku. W razie potrzeby dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.
  10. Łyżkę mąki rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody i dodajemy do sosu. Uważnie mieszamy, aż zgęstnieje.
  11. Pulpety możemy podawać z kluskami śląskimi i lekko blanszowaną marchewką.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!