Ostatnio bardzo często jako dodatek do potraw występuje u mnie ryż basmanti, jednak jeśli mamy troszkę więcej czasu (np. w niedziele), to polecam kluski śląskie do przetestowania. Nie są one tak pracochłonne jakby mogło się wydawać, jednak na pewno ich przygotowanie zajmuję troszkę więcej niż samo ugotowanie ziemniaków, już nie wspominając o ugotowaniu ryżu;) Są bardzo podobne w smaku do popularnych kopytek, jednak dzięki swojemu wyglądowi i tradycyjnej dziurce, stanowią idealny dodatek do potraw z sosem. Wykonanie jest dość banalne i muszę przyznać, że jest to jeden z niewielu przepisów, które wszędzie brzmią jednakowo, przynajmniej ja nie trafiłam na inną wersję.
Składniki dla 4 osób:
- 500-700 gram ziemniaków ( w zależności o pojemności brzuchów współbiesiadników:))
- mąką ziemniaczana
- sól wg uznania
- Ziemniaki należy dokładnie obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować jak zwykle do obiadu. Ja używam szybkowaru i zajmuje mi to około 10 minut. Posta o użytkowaniu szybkowaru może kiedyś stworzę, ale z pewnością polecam ten sposób gotowania:).
- Ziemniaki odcedzić i jeszcze ciepłe ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (wygląda jak bardzo duży wyciskacz do czosnku), w przypadku braku można zmielić w maszynce do mięsa lub po prostu bardzo dokładnie ubić, aby uniknąć większych grudek.
- Ziemniaki w misce/garnku wygładzić i podzielić na 4 równe części.
- Jedną część wyjąć i zastąpić ją mąką ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki wymieszać bardzo dokładnie z mąką. Ja to robię, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, ponieważ kulki lepiej się formują i kluski wychodzą bardziej puszyste.
- Formować kulki z ciasta o wielkości orzecha włoskiego i zrobić w każdej dziurkę palcem.
- Gotować w osolonej wodzie (wcześniej nie dodaje soli ani do ziemniaków, ani do masy ziemniaczanej, uważam, że jest to zbędne) do wypłynięcia klusek.
- Podawać z sosem lub Pieczonym Kurczakiem w Sosie Musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!