wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczak z Yoghurt Masala - jogurtowy kurczak prosto z Indii!

Interesują mnie ciekawe i egzotyczne smaki. Potrawy, które dość często przyrządzam to wszelkiego rodzaju "curry" z kurczaka, czyli pocięty na drobne kawałki kurczak z pikantną mieszanką przypraw. Jest to grupa potraw które bardzo lubię za ich zdecydowany smak, a dodatkowo są także szybkie w wykonaniu i za każdym razem mogą smakować inaczej.
Dodatkowym bodźcem do działania w stylu "hindi" była paczka przypraw, którą dostałam prosto z Indii od zaprzyjaźnionych podróżników;) Dlatego możecie spodziewać się wielu dań w stylu Indyjskim, przygotujcie sobie od razu dużo mleka, aby zabić pikantność tych potraw;)!



Przyprawy prosto z Indii prezentują się następująco:
Większość z nich można zastąpić własnoręcznie wykonaną mieszanką ziół i przypraw, jednak jeśli ktoś ma możliwość, warto spróbować tych przywieziony prosto z Indii. Są znacznie ostrzejszej i bardziej zdecydowane w smaku, niż te przyprawy dostępne w Polsce. Są tu również przyprawy, których szczerze nie widziałam u nas, na przykład liście curry, czarna sól z himalajów czy tamaryndowiec (naturalnie, jeśli dobrze poszukamy w delikatesach wszystko można dostać, jednak sama nigdy nie wpadłam by szukać tak dziwnych dla mnie niegdyś przypraw;)). Oczywiście nie będę wspominała o mieszankach przypraw tak specyficznych dla tego kraju.

Także dziś zapraszam na małą podróż do Indii:)!

Składniki niezbędne do jogurtowego kurczaka (porcja dla 4 osób):
  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 180-200 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy Yoghurt Masala lub własna mieszanka (kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, sól, chilli, kurkuma w równych porcjach z przewagą kminu rzymskiego)
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm ostrej papryczki chilli
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie, stosowałam raczej dla koloru)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
Kroki przygotowania:
  1. Kurczaka zamarynować z przyprawą Yoghurt Masala (1 łyżka), 4 łyżkami jogurtu, posiekanym kawałkiem imbiru i sokiem z połowy cytryny, odstawić. W międzyczasie przygotować surówkę:)!
  2. Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w plasterki lub drobną kostkę papryczkę chilli i przez chwilę przesmażyć. Następnie dodać kurczaka, smażyć około 5 minut stale mieszając. Pomocny przy tego typu potrawach jest Wok lub głęboka patelnia.
  3. Dodać pozostałą część jogurtu i łyżeczkę koncentratu pomidorowego i smażyć przez około 3-4 minuty, aby smaki się połączyły (jeśli to konieczne dodać więcej soli).
  4. Podawać z Lemon Rice Masala i Surówką z marchewki, która wspaniale gasi ostrość potrawy. Można posypać świeżą natką kolendry lub pietruszką:)!

Smacznego!:)

P.S. Potrawa wychodzi dość ostra!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!