poniedziałek, 14 stycznia 2013

Owsiane Bułeczki

Jestem fanką razowego i zdrowego pieczywa. Nie przepadam za nadmuchanymi "bułami", które są dostępne w sklepach. Dlatego od czasu do czasu, przy posiadaniu większej ilości czasu sama piekę sobie pieczywo, takie, jakie mi odpowiada. Te bułeczki właśnie takie są: zdrowe, zawierające dużo błonnika i przede wszystkim smaczne i proste w wykonaniu. Także polecam na miły początek dnia!
Inspiracja do przepisu pochodzi ze strony "mojewypieki.com"


Składniki niezbędne:

Składniki podzielę na trzy grupy, ponieważ do przygotowania tych bułeczek będziemy potrzebować właśnie trzech misek, aby pomieszać ze sobą poszczególne składniki. Także zaczynamy!

    1. Składniki na rozczyn z drożdży:
  •  1/7 kostki drożdży (około 14gram)
  •  2 łyżeczki letniej (nie zimnej!) wody
Dokładnie wymieszać i odstawić.

     2. Składniki "mokre":
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka miodu (jeśli ktoś chce mieć słodsze bułeczki można dodać maksymalnie 2 łyżki miodu, inaczej będą za słodkie, wykorzystując 1 łyżeczkę miodu otrzymamy bułeczki wytrawne)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, najlepiej nie-błyskawicznych
  • 1 czubata łyżka masła 82%
W miseczce lub innym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia. Ważne, żeby mieszanka nie było gorąca, może pozostać letnia.

   3. Składniki "suche" :
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego (można zmielić w młynku, utłuc w moździerzu lub użyć ziaren w całości)
W dużej misce wszystko dokładnie wymieszać.

Dalsze kroki:
  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce, gdzie były umieszczone uprzednio mąki i siemię.
  2. Wyrobić, przez około 5 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Może ono się wciąż delikatnie (!) kleić do rąk. Wyrabiamy na stolnicy lub w misce, jak komu wygodniej, ja zawsze wyrabiam w misce.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 20-30 minut) w ciepłym miejscu.
  4. Po tym czasie ciasto odgazować, czyli mocno zagnieść lub uderzyć w nie pięścią.
  5. Ciasto formować w bułeczki jak na rysunku poniżej lub wedle uznania (można po prostu stworzyć zwykłe kuleczki.
  6. Odstawić uformowane bułeczki do napuszenia na około 20-30 minut.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni (wszystko zależy od piekarnika, ja piekę w 200stopniach), piec przez 15 minut lub do zarumienienia.
  8. Bułeczki można posypać płatkami owsianymi, makiem lub sezamem, aby ziarna lepiej przylegały, bułki warto uprzednio posmarować bardzo delikatnie rozkłóconym jajkiem.
  9. Wystudzić na kratce (dzięki czemu bułeczki nie zaparują i będą dłużej świeże).
  10. Z podanych składników otrzymamy około 12 średniej wielkości bułeczek.


Bułeczki są idealne na śniadanie:), mogą zostać upieczone wieczorem a zjedzone rano, jednak najlepsze są świeże, jeszcze ciepłe:)!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. zjadłam dwie, były pyszne! (pomimo swojego wyglądu:D) są zwarte i sycące. zdecydowanie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, od dziś mianuję Cię moim naczelnym testerem (tak zwanym królikiem doświadczalnym;)!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!