czwartek, 24 stycznia 2013

Pszenny Chleb Niedzielny

W sumie nie wiem, skąd się wzięła nazwa tego chleba. Może dlatego, że przypomina on w smaku bardziej ciasto niż chleb? Jest dość sycący, wilgotny i lekko zbity. Bardzo łatwy w wykonaniu, wymaga jednak trochę wysiłku przy zagniataniu (co podobno jest lepsze niż siłownia, dlatego ostatnimi czasy wykonuję tą czynność sama, bez udziału pierwiastka męskiego;)) Nie jest zwykłym pszennym chlebem, także zachęcam do wypróbowania!





Składniki:
  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 3/4 łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone pieczywo 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Wykonanie:
  1. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, 100ml letniego mleka i 50 ml letniej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 10-15 minut).
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
  3. Masło roztopić, do chłodnego masła dodać jajka i roztrzepać.
  4. Do mąki dodać rozczyn drożdży i mieszankę z masłem, wymieszać początkowo łyżką do połączenia składników.
  5. Zagniatać ciasto około 10 minut, do momentu aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką.
  6. Miskę oprószyć mąką. Ciasto uformować w kulę, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem  na około 60 minut.
  7. Formę natłuścić ( u mnie owalne naczynie żaroodporne).
  8. Ciasto odgazować (walnąć pięścią lub krótko zagnieść).
  9. Uformować zgrabny bochenek i przełożyć do formy.
  10. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  11.  Można posypać ulubionymi ziarnami, jednak warto przed tym posmarować bochenek białkiem, ja tego nie zrobiłam i u mnie większość ziaren odpadła;)
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni przez 30-40 minut na dolnej półce piekarnika. Chleb będzie gotowy, jeśli skórka będzie zarumieniona a wykałaczka lub drut nie oblepi się ciastem (czyli pieczemy do tak zwanego "suchego patyczka";)).


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!