niedziela, 13 stycznia 2013

Sos balsamiczny Vinegrette - idealny do każdej sałatki

Sos balsamiczny Vinegrette to podstawa wielu moich sałatek, bądź surówek. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi nadaje inny, ciekawszy wymiar pospolitym warzywom. Świetnie komponuje się z sałatą z truskawkami i prażonym słonecznikiem czy z domowym caprese, na które z pewnością zamieszczę w przyszłości przepisy w Kapryśnej Kuchni:)!





Składniki niezbędne na jedną miskę sałatki:
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki musztardy (w zależności od gustu może być francuska, delikatesowa, chrzanowa)
  • 1 łyżeczka miodu (można zastąpić cukrem w takiej samej ilości)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • dodatkowo można wkropić pół łyżeczki cytryny
  • sól, pieprz do smaku - w dużej mierze zależy to od przyrządzanej surówki/sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać w szklanej miseczce/kubeczku. Sos powinien ładnie zgęstnieć, używając cukru należy dłużej mieszać, do momentu rozpuszczenia kryształków.
Sosem polewać sałatkę tuż przed podaniem, dzięki czemu warzywa będą jędrne i chrupiące.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. wszyscy uwielbiają ten sos i to najłatwiejszy sposób żeby dzieci(albo grymaszący faceci) polubili sałatę. ja go zawsze ubijam przed polaniem w małym słoiczku i wtedy ma gęstą konsystencję. a zastępowanie miodu cukrem w tym przypadku powinno być srogo karane:P

    OdpowiedzUsuń
  2. mi gęsta konsystencja wychodzi i bez słoiczka, no ale może tak będzie faktycznie szybciej:) Dziękuję za radę Anonimowa Kasiu:P!

    Co do miodu to faktycznie tutaj go lepiej nie zastępować, jednak w przypadku braku w domu można zastąpić np. brązowym lub zwykłym cukrem:) Miód ma tą tendencję, że bardzo szybko się kończy, przynajmniej u mnie;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!