Bardzo lubię gołąbki. Od dzieciństwa. Jednak szczerze nigdy za bardzo nie przepadałam za kapustą, w którą jest owinięte mięso (często zbyt twardą), ani nigdy nie robiłam tradycyjnych gołąbków. Nie mam po prostu do tego cierpliwości. Także kuchennych leniuchów i wielbicieli gołąbków zapraszam do wypróbowania "meksykańskich" gołąbków "bez zawijania". Wykonanie jest bardzo proste a efekt końcowy zadowoli z pewnością najbardziej wybrednych fanów tradycyjnych gołąbków.
Składniki na gołąbki (gołąbków wychodzi całkiem sporo):
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo - wołowe)
- ok 350 g białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki białego ryżu
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- mąka kukurydziana do obtoczenia (można użyć bułki tartej lub mąki pszennej)
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- ok 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki lub mały kawałek selera
- ok 200-300 g przecieru pomidorowego (w zależności od jakości przecieru)
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka przyprawy "czubryca" (można zastąpić oregano)
- 1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
- 1 papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz wg uznania
- Kapustę bardzo drobno poszatkować - można użyć robota kuchennego lub tarki do szatkowania. Kapusta powinna być bardzo drobno pokrojona, ponieważ inaczej nasze gołąbki będą musiały bardzo długo się gotować.
- Kapustę zasypać 1 łyżeczką soli odstawić na około 15 minut, po tym czasie dobrze wycisnąć i odlać wodę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa.
- Wymieszać ze sobą: mięso, kapustę, cebulę, drobno posiekany czosnek, 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka i pieprz.
- Ryż należy ugotować na sypko. Najlepszy sposób, aby to osiągnąć jest następujący: rozgrzać patelnię, wlać 1 łyżkę oleju, wsypać ryż, smażyć mieszając około 2 minut, aż niektóre ziarenka ryżu zaczną lekko brązowieć. Wlać około pół szklanki wody (należy przy tym uważać, ponieważ i ryż i patelnia są mocno rozgrzane). Mieszać do momentu, aż ryż wsiąknie wodę. Dolewać po około 1/4 szklanki wody (pod koniec nawet mniej), aż ryż stanie się miękki. Ryż dodajemy do naszych gołąbków.
- Mięso z dodatkami dokładnie ze sobą wyrabiamy, do momentu, aż składniki się połączą.
- Formujemy pulpety ulubionej wielkości, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni. Jeśli zauważymy pierwsze oznaki przypalania mąki lub bułki, należy jak najszybciej oczyścić patelnie (może być ręcznikiem papierowym) i wymienić olej do smażenie. Dzięki obtoczenie pulpetów w mące lub bułce tartej kapusta i cebula nie będą "odpadać" od gołąbków i nie będą nam się palić na patelni.
- Sos najlepiej przygotować w trakcie smażenie gołąbków.
- Marchewkę i pietruszkę potarkować na grubych oczkach, dodać do bulionu. Zagotować.
- Dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, chilli, czubryce i natkę.
- Doprawić do smaku. Sos powinien być bardzo dobrze przyprawiony, ponieważ po wrzuceniu do niego pulpetów czynność ta będzie utrudniona, a wręcz niemożliwa, jeśli chcemy nasze gołąbki zachować w całości.
- Gotowy sos powinien zajmować maksymalnie 1/2 garnka, po wrzuceniu do niego kotletów płyn podniesie się. Sos powinien przykryć w całości gołąbki.
- Gołąbki gotować minimum 30-40 minut (im kapusta grubiej poszatkowana tym potrzeba więcej czasu). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewać wody, pilnować, by gołąbki były cały czas zanurzone w sosie.
- Podawać z ulubionymi dodatkami (bardzo dobrze sprawdzają się tradycyjne ziemniaki i prosta surówka z winegretem), można również jeść same z pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!