Lubię ryż w każdej postaci. Próbowałam już praktycznie jego każdy rodzaj. Risotto to bardzo ciekawa potrawa, która jest przygotowywana ze specjalnej odmiany o okrągłych ziarnach - arborio. Ta odmiana idealnie wchłania sos i wspaniale się skleja tworząc aksamitną konsystencję, czego nie uzyskamy stosując inny rodzaj ryżu. Smakuje również tym, którzy kręcą nosem, jeśli słyszą słowo "ryż". Nie jest to może najzdrowsza potrawa i najmniej kaloryczna, jednakże na zimową porę jak znalazł. Risotto najlepszą konsystencję uzyskuje tuż po przygotowaniu, także jest to kolejna potrawa, która będzie bardziej smakowała przyrządzona w domu, tuż przed podaniem.
Składniki (dla 4 osób):
- 300 g ryżu o okrągłych ziarnach (arborio)
- spora garść suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- ok 1-1,5 l bulionu warzywnego (w zależności od jakości ryżu możemy użyć mniej lub więcej bulionu)
- 1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)
- 50 g masła (82% tłuszczu)
- 50 g parmezanu (można zastąpić zwykłą goudą)
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, na co najmniej 15 minut. Odsączyć zachowując wodę. Jeśli grzyby są duże, pociąć na mniejsze paski.
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej patelni.
- Do cebuli i czosnku wsypać ryż. Smażyć, uważnie mieszając, aż wchłonie cały tłuszcz i stanie się szklisty (około 5 minut).
- Wlać 1/2 szklanki wina, uważając przy tym, ponieważ patelnia jest bardzo rozgrzana i płyn będzie mocno "bulgotał". Jak ryż wchłonie całe wino, stopniowo dolewać wodę z moczenia grzybów i bulion w małych porcjach (bulion powinien być przynajmniej bardzo ciepły, aby różnica temperatur nie zahartowała ryżu). Należy bardzo dokładnie mieszać, ponieważ ryż będzie się stawał bardzo kleisty i bardzo łatwo go przypalić.
- Gdy ryż uzyska ulubioną przez nas konsystencje (po około 10-15 minutach) dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
- Dodać natkę pietruszki i sok z cytryny.
- Pod koniec dodać starkowany na drobnych oczkach ser i wymieszać.
- Ewentualnie przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem wg uznania.
- Risotto idealnie pasuje jako dodatek do naszego obiadu lub jako samodzielne danie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!