Lubię wszelkie makarony i uważam, że są ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Śmietanowy sos carbonara z makaronem ugotowanym al'dente stanowi bardzo szybki i bardzo syty pomysł na obiad. To danie powstało w dosłownie 20 minut, kiedy to nie miałam pomysłu na to coby tu ugotować, żeby nie było to ani nudne, ani trudne, ani pracochłonne. Polecam zwłaszcza osobom, które praktykują spaghetti z proszku, po tym przepisie z pewnością do tego nie wrócicie;)
Składniki (dla 4-5 głodnych osób):
- 500 gram makaronu świderki
- 500-600 gram boczku wędzonego (można użyć parzonego)
- 300 g śmietany 18% lub 30% (ja częściej używam 18%), można również użyć serka mascarpone
- 2 duże jajka
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 gram sera żółtego lub parmezanu
- natka pietruszki (u mnie suszona)
- sól, pieprz
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al'dente.
- Usunąć skórę z boczku, pokroić go w kostkę, ze skóry wytopić na rozgrzanej patelni tłuszcz, wrzucić boczek, smażyć aż do wytopienia całego tłuszczu. (przy tłustych mięsach nie powinno się stosować dodatkowego tłuszczu do smażenia)
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, smażyć do zarumienienia.
- Jajka i śmietanę ze sobą wymieszać i wlać na patelnię.
- Przyprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Pod koniec dodać ser i mieszać aż do rozpuszczenia.
- Makaron wymieszać z sosem i podawać (zawsze mieszam w dużym garnku).
*Gdy ktoś posiada dużą i głęboką patelnię lub wok, po kroku trzecim dodajemy makaron i dalej postępujemy zgodnie z wytycznymi (od kroku 4 do 5).
Smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!