Sos balsamiczny Vinegrette to podstawa wielu moich sałatek, bądź surówek. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi nadaje inny, ciekawszy wymiar pospolitym warzywom. Świetnie komponuje się z sałatą z truskawkami i prażonym słonecznikiem czy z domowym caprese, na które z pewnością zamieszczę w przyszłości przepisy w Kapryśnej Kuchni:)!
Składniki niezbędne na jedną miskę sałatki:
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki musztardy (w zależności od gustu może być francuska, delikatesowa, chrzanowa)
- 1 łyżeczka miodu (można zastąpić cukrem w takiej samej ilości)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- dodatkowo można wkropić pół łyżeczki cytryny
- sól, pieprz do smaku - w dużej mierze zależy to od przyrządzanej surówki/sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać w szklanej miseczce/kubeczku. Sos powinien ładnie zgęstnieć, używając cukru należy dłużej mieszać, do momentu rozpuszczenia kryształków.
Sosem polewać sałatkę tuż przed podaniem, dzięki czemu warzywa będą jędrne i chrupiące.
Smacznego!
wszyscy uwielbiają ten sos i to najłatwiejszy sposób żeby dzieci(albo grymaszący faceci) polubili sałatę. ja go zawsze ubijam przed polaniem w małym słoiczku i wtedy ma gęstą konsystencję. a zastępowanie miodu cukrem w tym przypadku powinno być srogo karane:P
OdpowiedzUsuńmi gęsta konsystencja wychodzi i bez słoiczka, no ale może tak będzie faktycznie szybciej:) Dziękuję za radę Anonimowa Kasiu:P!
OdpowiedzUsuńCo do miodu to faktycznie tutaj go lepiej nie zastępować, jednak w przypadku braku w domu można zastąpić np. brązowym lub zwykłym cukrem:) Miód ma tą tendencję, że bardzo szybko się kończy, przynajmniej u mnie;)