Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką książki traktującej o pieczywie. Szybko ją przejrzałam i zwróciłam uwagę na przepis, który z pewnością odpowiadałby moim kubkom smakowym. Z racji tego, że nie wszystkie składniki, które występowały w przepisie posiadałam, postanowiłam poeksperymentować. Metodą prób i błędów wyszły mi mięciutkie, pachnące cebulą i kminkiem bardzo smaczne bułki:) Nie jestem mistrzem piekarskim i póki co na razie się uczę piec perfekcyjne pieczywo, ale serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, na pewno się nie zawiedziecie:)!
Składniki na około 10 bułek:
- 42g drożdży
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej typ 550 (jest to dość istotne dla konsystencji bułek, z innej mąki bułki wyszły mi bardziej zwarte)
- 150 ml ciepłej wody
- 2 cebule (raczej większe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli + szczypta do cebuli
- 1 łyżka suszonego lubczyku lub świeża natka pietruszki
- łyżka kminku do posypania
- żółtko do posmarowania bułek
- 1 łyżka smalcu do smażenia cebuli
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, karmelizować na rozgrzanej ze smalcem patelni . Pod koniec, kiedy cebula będzie złotego koloru dodać lubczyk lub natkę pietruszki i szczyptę soli.
- Oba gatunki mąki pomieszać ze sobą, dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i soli, 150 ml wody. Dokładnie wymieszać, następnie przez 10 minut zagniatać. Ciasto oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masę cebulową dokładnie wgnieść w ciasto.
- Uformować bułki, położyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Zrobić nacięcia na bułkach, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem.
- Piec około 15-20 minut (w zależności od wielkości bułek) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu - opiekanie góra-dół, lub 180 stopni na termoobiegu.
Bułeczki wychodzą przepyszne, także smacznego:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!