Jak już pisałam w innym poście uwielbiam zdrowe pieczywo. Im więcej ziaren tym dla mnie lepiej. Ten chleb spełnia wszystkie moje oczekiwania: jest baardzo łatwy w wykonaniu, nie wymaga "egzotycznych" i trudno dostępnych składników, zawiera dużo błonnika, długo zachowuje świeżość i jest jednym z lepszych chlebów jakie upiekłam. Jeśli ktoś ma ochotę rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, to jest to bardzo dobry przepis do tego typu eksperymentów - wychodzi dosłownie zawsze!
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 50 g świeżych drożdży
- ok 17 łyżek różnych ziaren (np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam, ja daję najczęściej w równych porcjach siemię i słonecznik i około 3-4 łyżki sezamu, w ostateczności część ziaren można zastąpić płatkami owsianymi)
- 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli (gdy ktoś lubi bardziej słone pieczywo należy dodać trochę więcej soli)
- 1 litr ciepłej wody
Wykonanie:
- Mąkę dokładnie wymieszać z ziarnami, otrębami, solą i cukrem.
- Dodać rozkruszone drożdże.
- Całość zalać litrem ciepłej wody i bardzo dokładnie wymieszać łyżką - masa na chleb wyjdzie dość luźna, dlatego nie warto wyrabiać jej ręcznie.
- Odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości.
- Formy do pieczenia keksa (keksówki) wysmarować dokładnie masłem lub margaryną (nie używać papieru do pieczenia!)
- Masę chlebową dokładnie wymieszać (odgazować), przełożyć do przygotowanych form.
- Posypać ulubionymi ziarnami, ja zawsze używam czarnuszki i sezamu lub maku. Czarnuszka dostępna jest w sklepach zielarskich, warto się w nią zaopatrzyć, poniważ dodaje bardzo oryginalny smak naszemu chlebowi.
- Gdy chleb ponownie wyrośnie (po około 20-30 minutach) wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piec około 50minut.
- Po 40 minutach chleb warto wyjąć z foremek i piec już bez nich (zmniejszyć temperaturę do 180stopni), dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.
*z podanych składników wyjdą dwie standardowych wymiarów keksówki.
**Każdy piekarnik piecze inaczej i warto kontrolować chleb, jeśli pieczemy go po raz pierwszy
*** kratkę z foremkami ustawić na około 1/3 wysokości piekarnika, nie na środku, ponieważ góra chleba mocno się spiecze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!