niedziela, 20 stycznia 2013

Chleb z ziarnami - idealny, najłatwiejszy z łatwych!

Jak już pisałam w innym poście uwielbiam zdrowe pieczywo. Im więcej ziaren tym dla mnie lepiej. Ten chleb spełnia wszystkie moje oczekiwania: jest baardzo łatwy w wykonaniu, nie wymaga "egzotycznych" i trudno dostępnych składników, zawiera dużo błonnika, długo zachowuje świeżość i jest jednym z lepszych chlebów jakie upiekłam. Jeśli ktoś ma ochotę rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, to jest to bardzo dobry przepis do tego typu eksperymentów - wychodzi dosłownie zawsze!



Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok 17 łyżek różnych ziaren (np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam, ja daję najczęściej w równych porcjach siemię i słonecznik i około 3-4 łyżki sezamu, w ostateczności część ziaren można zastąpić płatkami owsianymi)
  • 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli (gdy ktoś lubi bardziej słone pieczywo należy dodać trochę więcej soli)
  • 1 litr ciepłej wody
Wykonanie:
  1.  Mąkę dokładnie wymieszać z ziarnami, otrębami, solą i cukrem.
  2. Dodać rozkruszone drożdże.
  3. Całość zalać litrem ciepłej wody i bardzo dokładnie wymieszać łyżką - masa na chleb wyjdzie dość luźna, dlatego nie warto wyrabiać jej ręcznie.
  4. Odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości.
  5. Formy do pieczenia keksa (keksówki) wysmarować dokładnie masłem lub margaryną (nie używać papieru do pieczenia!)
  6. Masę chlebową dokładnie wymieszać (odgazować), przełożyć do przygotowanych form.
  7. Posypać ulubionymi ziarnami, ja zawsze używam czarnuszki i sezamu lub maku. Czarnuszka dostępna  jest w sklepach zielarskich, warto się w nią zaopatrzyć, poniważ dodaje bardzo oryginalny smak naszemu chlebowi.
  8. Gdy chleb ponownie wyrośnie (po około 20-30 minutach) wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. 
  9. Piec około 50minut.
  10. Po 40 minutach chleb warto wyjąć z foremek i piec już bez nich (zmniejszyć temperaturę do 180stopni), dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę.
*z podanych składników wyjdą dwie standardowych wymiarów keksówki.
**Każdy piekarnik piecze inaczej i warto kontrolować chleb, jeśli pieczemy go po raz pierwszy
*** kratkę z foremkami ustawić na około 1/3 wysokości piekarnika, nie na środku, ponieważ góra chleba mocno się spiecze!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!