Dawno mnie nie było. Pogoda zdecydowanie nie sprzyja przesiadywaniu na internecie. Jak mam wolną chwilę wolę ją poświęcić na spacer lub spotkanie ze znajomymi:) No ale nie zapomniałam o Was, ciągle gotuję, robię zdjęcia i będę się starała sukcesywnie wrzucać te moje kulinarne popisy na mego cudnego bloga:)
Niedawno wpadła mi w ręce ulotka z Biedronki, z bardzo podobnym przepisem. Oczywiście ulotkę wyrzuciłam, no ale jakoś nigdy nie trzymam się kurczowo przepisów, także nawet nie wiem, jak brzmiał oryginał. No aczkolwiek inspiracja przyszła i pozwoliła mi na stworzenie pysznego obiadu w dosłownie 20 minut.
Roladki są mięciutkie i soczyste. Należy jednak bardzo uważać z solą, ponieważ i szynka i parmezan są dość słone!
Składniki dla 4 osób:
- 4 kotlety schabowe, dobrze rozbite
- 4 plasterki szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie miodowa)
- 2 plastry sera żółtego
- 4 łyżki tartego parmezanu (jak nie ma to pominąć)
- garstka bułki tartej
- 1 jajko do panierki
- ok 2 łyżek mąki zwykłej
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- szczypta soli
- ulubione zioła (u mnie czubryca)
Wykonanie:
- Pieprz zielony utrzeć razem z odrobiną soli w moździerzu. Mieszanką natrzeć każdy kotlet. Kotlety ułożyć w stosik i dobrze je w siebie "wklepać", aby przeszły przyprawami.
- Każdy kotlet nasmarować pół łyżeczką ulubionej musztardy. Ułożyć szynkę parmeńska i po pół plasterka sera żółtego. Na ser posypać odrobinę suszonych ziół.
- Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem i szczyptą suszonych ziół.
- Roladkę zawinąć, obtoczyć w jajku, mące i przygotowanej bułce tartej.
- Patelnię rozgrzać z kilkoma łyżkami oleju. Roladki smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem aż do zrumienienia (ok 6-7 minut).
- Podawać z ulubionymi warzywkami. U mnie fasolka z bułką tartą (prawie jak frytki;)) i pomidorki koktajlowe prosto z ogródka;)
Smacznego!
Roladki wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTrochę późno, no ale dziękuję:) Smakowały tak jak wyglądają;)!
Usuń