poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Roladki ze schabu a'la Cordon Bleu

Dawno mnie nie było. Pogoda zdecydowanie nie sprzyja przesiadywaniu na internecie. Jak mam wolną chwilę wolę ją poświęcić na spacer lub spotkanie ze znajomymi:) No ale nie zapomniałam o Was, ciągle gotuję, robię zdjęcia i będę się starała sukcesywnie wrzucać te moje kulinarne popisy na mego cudnego bloga:)

Niedawno wpadła mi w ręce ulotka z Biedronki, z bardzo podobnym przepisem. Oczywiście ulotkę wyrzuciłam, no ale jakoś nigdy nie trzymam się kurczowo przepisów, także nawet nie wiem, jak brzmiał oryginał. No aczkolwiek inspiracja przyszła i pozwoliła mi na stworzenie pysznego obiadu w dosłownie 20 minut.

Roladki są mięciutkie i soczyste. Należy jednak bardzo uważać z solą, ponieważ i szynka i parmezan są dość słone!




Składniki dla 4 osób:
  • 4 kotlety schabowe, dobrze rozbite
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie miodowa)
  • 2 plastry sera żółtego
  • 4 łyżki tartego parmezanu (jak nie ma to pominąć)
  • garstka bułki tartej
  • 1 jajko do panierki
  • ok 2 łyżek mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • ulubione zioła (u mnie czubryca)
Wykonanie:

  1. Pieprz zielony utrzeć razem z odrobiną soli w moździerzu. Mieszanką natrzeć każdy kotlet. Kotlety ułożyć w stosik i dobrze je w siebie "wklepać", aby przeszły przyprawami.
  2. Każdy kotlet nasmarować pół łyżeczką ulubionej musztardy. Ułożyć szynkę parmeńska i po pół plasterka sera żółtego. Na ser posypać odrobinę suszonych ziół.
  3. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem i szczyptą suszonych ziół.
  4. Roladkę zawinąć, obtoczyć w jajku, mące i przygotowanej bułce tartej.
  5. Patelnię rozgrzać z kilkoma łyżkami oleju. Roladki smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem aż do zrumienienia (ok 6-7 minut).
  6. Podawać z ulubionymi warzywkami. U mnie fasolka z bułką tartą (prawie jak frytki;)) i pomidorki koktajlowe prosto z ogródka;)

Smacznego!

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!