Czasami są takie dni, że jesteśmy zabiegani i nie chce nam się gotować. Ja ostatnio mam coraz więcej takich dni. Dużo spraw na głowie, tyle rzeczy trzeba załatwić, ogarnąć. A na pyszną zupę przyszła nam ochota. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na takie zabiegane dni. Zupę robi się błyskawicznie, nie brudzimy przy niej tony naczyń a smakuje wybornie, jakbyśmy włożyli w jej wykonanie masę pracy i pełno serca:) Jest syta i z pewnością sprosta wymaganiom domowników;) Wszystkim zabieganym i zapracowanym polecam wyborny krem z zielonego groszku, smakuje zaskakująco dobrze, zwłaszcza w towarzystwie domowych grzanek;)
Składniki (dla 4-6 osób):
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- kawałek (ok 10-15 cm) białej części pora
- 2 średnie cebule
- ok 500 gram zielonego groszku (użyłam groszek konserwowy, 1 dużą puszkę ok 540 z zalewą i 1 mniejszą puszkę ok 240gram z zalewą)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, marchewki oczyścić, pokroić w grubsze talarki, opłukać, zalać zimną wodą i zagotować.
- Cebulę obrać z łupin, pokroić w kostkę, pora opłukać zimną wodą, pokroić w talarki.
- Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę razem z porem.
- Jak ziemniaki i marchewka zmiękną dodajemy pora i cebulę, bulion drobiowy, groszek razem z zalewą (jeśli używamy mrożony to należy dolać trochę wody). Gotujemy przez chwilę i blendujemy.
- Pod koniec doprawiamy do smaku solą, natką pietruszki i pieprzem.
- Podajemy z domowymi grzankami:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz i konstruktywną krytykę:)!