niedziela, 28 kwietnia 2013

Tajskie klopsiki

Kuchnia azjatycka ciągle mnie zadziwia i zaskakuje, mam mnóstwo przepisów, które chciałabym wypróbować. Kuchnia ta jest aromatyczna, dość zdrowa, korzysta z wielu warzyw i aromatycznych przypraw. Na te klopsiki natrafiłam przeglądając książkę o kuchni tajskiej. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym nie zrobiła tego po swojemu, także oryginalny przepis został przeze mnie dość zmieniony. Klopsiki są z chudego mięsa, także z powodzeniem nadadzą się na potrawę dla dzieci. Nie są mocno przyprawione, są delikatne w smaku i soczyste. Podane z sosem sojowym i olejem sezamowym smakują bardzo egzotycznie:) Polecam jako świetną alternatywę dla tego naszego "nudnego" drobiu;)


Spaghetti z makrelą i porem w sosie jogurtowym!

Dawno mnie tu nie było:) Jednak postaram się poprawić i w miarę systematycznie od następnego tygodnia dodawać nowe, ciekawe i łatwe potrawy;) Ostatnio jestem trochę zalatana, a to szukam pracy, a to szykuję się do przeprowadzki, a to robię jakieś zlecenie, które koleżanka mi podeśle w trosce o mój budżet;) No ale gotuję. W takim okresie są to zazwyczaj łatwe potrawy, albo te które już znam na wskroś, ponieważ chęć na eksperymentowanie przy milionie innych rzeczy na głowie jakoś mi przechodzi. Ale wciąż w wolnej chwili oglądam programy kulinarne, przeglądam książki i strony internetowe w poszukiwaniu inspiracji. Ostatnio zaciekawiło mnie użycie makreli, jako składnika dania obiadowego. Sama bardzo lubię makrelę, choć nie będę się upierała, że tak było zawsze;) Gusta smakowe mi się ciągle zmieniają i otwieram się na coraz to nowe smaki, czego nie żałuję i zachęcam wszystkich do tego, by dali znienawidzonym w dzieciństwie przez siebie potrawom drugą szansę. Makaron wyszedł nadspodziewanie smaczny! Zaskoczyło mnie to, ponieważ przy składnikach za kilka złotych, otrzymałam smaczny i pożywny obiad dla 3 osób:)