czwartek, 28 marca 2013

Kasza jęczmienna z warzywami - idealny dodatek do obiadu!

Kasza jęczmienna jest, zdrowa, bardzo smaczna i dość często pomijana w naszym codziennym menu. Niepotrzebnie! Odpowiednio przyrządzona zachwyci wszystkich niejadków i na stałe zagości w Waszym menu. Przyrządzona z warzywami, w bulionie cebulowym, jest bardzo aromatyczna i nie można się jej oprzeć. Zachęcam do wprowadzenia kaszy na stałe do Waszej, niekonieczne Kapryśnej, kuchni;))!

środa, 27 marca 2013

Krem z selera z dodatkiem smażonej szynki i sera pleśniowego

Jak już wspominałam jestem fanką programów kulinarnych. Dzięki nim czerpię inspirację na nowe i ciekawe posiłki, a także poznaję dania o których wcześniej nie słyszałam.  Właśnie krem z selera widziałam w kilku odsłonach w przeciągu ostatnich 3 miesięcy, dlatego wreszcie postanowiłam spróbować i ja:) Ostatnio dość modne są wszelkiego rodzaju zupy kremy. I ja podążam za tą modą, starając się by ciągle to próbować nowe i ciekawe smaki:) Dodatkowo lubię jak w takim kremie pływają stałe cząstki, tutaj mamy je w postaci aromatycznej szynki. Zupa jest bardzo syta, o bardzo interesującym aromacie i delikatnym smaku. Warto ją przyrządzić i przekonać się, jak z takiego niepozornego warzywa można wyczarować prawdziwe cudo:)


Naleśniki a'la meksykańskie

Za oknem wciąż śnieg, już nie taki biały i nie ma go tak dużo, jednak zawsze to jeszcze zima. Kalendarzowa zima już minęła, dzieci już utopiły swoje marzanny a wiosna i tak nie chce do nas przyjść. Brakuje mi już tej wielości wiosennych kolorów, ciepła i ćwierkających ptaków. Z tęsknoty za kolorami, a także by podładować akumulatory, stworzyłam to danie. Jest bardzo syte, zawiera mnóstwo warzyw, można zrobić więcej i sobie sukcesywnie odgrzewać nawet przez kolejne 2 czy 3 dni. Na zabiegane dni. Na obiad lub na kolację:)



poniedziałek, 18 marca 2013

Prosty chleb pszenno-razowy

Gdy za oknem zimno i chmurno czasem nawet nie chce się wyjść do sklepu na zakupy. A pysznego, świeżego chleba nam się chce;) To jest właśnie taki awaryjny przepis, który nie wymaga od nas jakiś wcześniejszych przygotowań, ani to w formie zakwasu, ani w formie odstawiania na 12h;) Jest bardzo dobry, syty, mimo tego, że trochę się kruszy, bardzo długo zachowuje świeżość.



Tort czekoladowy - najłatwiejszy:)!

Tort ten jest tortem, który pamiętam ze swego dzieciństwa. Oczywiście przepis przyswoiłam, zmieniałam już wielokrotnie, jednak dalej jest pyszny w tych różnych wariantach:) Jest to chyba mój ulubiony i najłatwiejszy do wykonania tort, dlatego dość często go robię. Czasem właśnie taki, najzwyklejszy, a czasem dodaje np. dodatkową warstwę, piekę czekoladowy biszkopt lub robię na jego podstawię roladę. Tort jest zdecydowanie wart uwagi, nie jest pracochłonny, nie jest bardzo słodki, składniki na jego wykonanie są łatwo dostępne i zaręczam, że smakuje wszystkim:)




Biszkopt idealny bez proszku do pieczenia!

Kiedy zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem ciast, trafiłam na blog idealny: "mojewypieki". Zapewne większość internautów go zna;) To właśnie stamtąd czerpałam swoje pierwsze inspiracje i zapewne będę czerpała z niego nadal. No i przy okazji pieczenia swojego pierwszego tortu to właśnie tam znalazłam przepis na biszkopt idealny;) Z przepisu korzystam zawsze przy okazji pieczenie jakichkolwiek ciast, które wymagają biszkoptowego spodu, a wszyscy się dziwią jak to może wyjść taki idealny biszkopt bez proszku? A no może, sekretem jest dobre ubicie białek, trochę czasu i cierpliwości;) No i jeszcze upuszczenie upieczonego biszkoptu na podłogę, do czego nie trzeba było mnie namawiać;)



Zupa krem z zielonego groszku z grzankami

Czasami są takie dni, że jesteśmy zabiegani i nie chce nam się gotować. Ja ostatnio mam coraz więcej takich dni. Dużo spraw na głowie, tyle rzeczy trzeba załatwić, ogarnąć. A na pyszną zupę przyszła nam ochota. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem na takie zabiegane dni. Zupę robi się błyskawicznie, nie brudzimy przy niej tony naczyń a smakuje wybornie, jakbyśmy włożyli w jej wykonanie masę pracy i pełno serca:) Jest syta i z pewnością sprosta wymaganiom domowników;) Wszystkim zabieganym i zapracowanym polecam wyborny krem z zielonego groszku, smakuje zaskakująco dobrze, zwłaszcza w towarzystwie domowych grzanek;)


poniedziałek, 11 marca 2013

Pierś kurczaka w sosie z pieczarkami i mascarpone

Uwielbiam pierś kurczaka w połączeniu z pieczarkami. A jak dodać do tego aromatycznego pora i pyszny, kremowy serek mascarpone, to wyjdzie danie poezja:) Jest delikatne w smaku, idealne dla dzieci i dla osób starszych, moja babcia była zachwycona:) Nie będę się długo rozpisywała, zapraszam po prostu do wypróbowania przepisu:)!